8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki.

0
3447
8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki.

Kuchenka mikrofalowa – urządzenie niezbędne w wyposażeniu każdej nowoczesnej kuchni. Produkt pomagający nam zyskać na czasie gdy wracamy z domu po pracy. Używając mikrofalówki nie musimy czekać długo na posiłek gdy jesteśmy głodni. Urządzenie to używane nieprawidłowo, może być jednak równie niebezpieczne. Dlaczego? Poniżej 8 rzeczy, których nie powinno używać się z połączeniu z mikrofalówką, i o których warto wiedzieć.

Owoce.

Może i ich użycie z mikrofalówką nie jest niebezpieczne, jednakże ich wybuch w mikrofalówce sprawi, że sprzęt wart kilkaset złotych nie będzie się nadawał do użytku, ponieważ nie będzie się dało go wyczyścić. Nikt z nas zapewne nie chce plam owocowych w mikrofali.

Ostra papryka.

Ten składnik już jest niebezpieczny dla naszego ciała. Kapsaicyna pod wpływem temperatury zaczyna parować i gdy otworzymy drzwi od mikrofali jej nieprzyjemna woń trafia bezpośrednio do naszych oczu, gardła powodując nieprzyjemne uczucie ostrości, przed którym każdy z nas wolałby się zapewne ochronić.

Jaja

Jajka co prawda mogą być używane w mikrofalówce, gdy chcemy zrobić jajecznicę, czy ugotować na twardo, jednakże nie powinniśmy wkładać do mikrofali już ugotowanych jajek.

Chodzi tutaj o to, że para, która się wówczas wytworzy spowoduje wybuch jajka i skorupka wraz z żółtkiem i białkiem pokryją ścianki mikrofali.

Metal.

Składnik wybitnie niebezpieczny w połączeniu z kuchenką mikrofalową i każdy z nas powinien mieć pełną świadomość, iż metalowych elementów do mikrofali wkładać absolutnie się nie powinno. Produkt w szybkim tempie się zapali, co spowoduje pożar w pomieszczeniu. Jest to zdecydowanie najniebezpieczniejsze połączenie, z jakim można użyć mikrofalówki w domowych warunkach. Zdecydowanie odradzamy!

8 rzeczy, których nie należy wkładać do mikrofalówki.

Woda.

O tym, że próba zagrzania wody w kubku za pomocą mikrofalówki nie jest najlepszym pomysłem dowodzą poniższe słowa. Temperatura wody przekroczy 100 stopni, jednakże woda nie będzie zagotowana, i w połączeniu z czymś o niższej temperaturze nastąpi reakcja wybuchowa i będziemy zmuszeniu do wycierania powierzchni pokrytej wodą.

Chleb.

Pieczywo nie jest szkodliwe samo w sobie dla urządzenia, jednak sam produkt nie będzie nadawał się do spożycia. Wystarczy kilka sekund by chleb stał się czerstwy, a takiego nikt jeść zapewne nie chciałby. Dlatego używajmy piekarnika aniżeli mikrofali, jeśli chcemy odświeżyć pieczywo.

Plastik.

Problem plastiku nie dotyczy każdego jego rodzaju, istnieją specjalne pokrywki, które przyspieszają podgrzewanie, ale część wyrobów plastikowych po rozgrzaniu się roztopi i pozostawi nieprzyjemny zapach w mikrofalówce. Zapach ten jest trudny do wywietrzenia i plamy, które wówczas powstają są trudne do zmycia.

Gąbka.

Co prawda podgrzanie gąbki do odpowiedniej temperatury w kuchence mikrofalowej działa antybakteryjnie, jednakże niewiarygodny odór jaki się wówczas wytwarza sprawia, że lepiej nie korzystać z tego sposobu na pozbycie się bakterii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here