Skuteczny sposób na pozbycie się niezdrowego tłuszczu.Fruktoza to cukier który wyjątkowo szybko przekształca się w tłuszcze, które nie stanowią korzystnego czynnika dla naszego organizmu.
To właśnie obniżenie ilości fruktozy przekazywanej do organizmu człowieka powoduje spadek wagi. Udowodnione naukowo jest że ograniczenie dostarczania fruktozy jest niemniej ważne od ograniczania kalorii w codziennej diecie, jeśli rzecz jasna zależy nam na odchudzaniu.
Duża ilość cukru sama w sobie jest szkodliwa, niemniej to właśnie fruktoza jest najbardziej szkodliwym z nich.Działanie fruktozy.Fruktoza należy do grupy cukrów prostych i jak każdy inny cukier prosty w połączeniu z innym daje określony dwucukier.
Fruktoza łączy się z glukozą. Wynikiem tej reakcji jest sacharoza, a więc główny składnik cukru, którego używamy do słodzenia kawy czy herbaty. Dlaczego fruktoza ma tak szkodliwe działanie dla organizmu? Szkodliwe działanie fruktozy wynika z faktu, iż nie jest ona praktycznie wydalana z ciała człowieka i przekształcana w trójglicerydy tworzy tkankę tłuszczową.
Ponadto jej spożywanie często powoduje zwiększenie apetytu, stąd jemy więcej i więcej i dostarczamy więcej kalorii do organizmu, stąd tyjemy. Patrząc na działanie fruktozy widzimy, jak bardzo ważna jest jej eliminacja lub ograniczenie z codziennej diety.
Negatywne skutki fruktozy.
Jak widzimy, spożywanie fruktozy w przeważającej większości daje skutki negatywne, aniżeli pozytywne dla naszego organizmu. Najpoważniejszą szkodą wyrządzaną przez fruktozy jest wspomniane już wcześniej szybkie tempo przekształcania w tłuszcz. Warto wspomnieć, że nadmierna ilość tłuszczu prowadzi do otyłości a co gorsza do chorób układu krążenia i w konsekwencji nawet zawału serca.
Ponadto, badania naukowe przeprowadzone na grupie ludzi dowodzą, że fruktoza nie tylko odpowiada za nagromadzanie tłuszczu w organizmie, lecz także sama przyspiesza jego produkcję. O tym jak bardzo szybko zachodzą te procesy, dowodzi obserwacja podczas omawianego badania. Węglowodany dostały się do organizmu jako cukry, wątroba najpierw dokonała ich rozkładu, a następnie złożyła, w wyniku czego zostały utworzone cukry.
Te wszystkie procesy zaszły w zaledwie cztery godziny od spożycia produktu zawierającego fruktozę. Jak zapobiegać dostarczaniu fruktozy do organizmu.Zgodnie z zasadą, że lepiej zapobiegać niż leczyć, warto wiedzieć jakich produktów należy się wystrzegać, lub ograniczać ich spożycie.
Jak na ironię, najwięcej fruktozy spotkamy w owocach, których spożywanie z tego powodu powinniśmy ograniczyć do maksymalnie dwóch dziennie. Jako, iż owoce są źródłem wielu witamin, nie należy z nich całkowicie rezygnować. Innym produktem, gdzie znajdziemy dużą ilość fruktozy jest słodzik, który dużo łatwiej miesza się z napojami, aniżeli zwykły cukier, kupowany przez nas w sklepie.
Ponadto dużo fruktozy znajdziemy w przetworzonej żywności oraz w miodzie. Spożywania wielu z tych produktów nie sposób się ustrzec, lecz jednak możemy je ograniczyć i róbmy to, gdyż skutki niewłaściwej diety możemy odczuć szybciej niż nam się wydaje.