Czyszczenie pralki i lodówki – domowe sposoby

0
1419
czyszczenie pralki i lodówki

Lodówka i pralka to sprzęty gospodarstwa domowego, z których korzystamy najczęściej. Nic więc dziwnego, że wymagają one regularnego czyszczenia i pielęgnacji, by służyły nam jak najdłużej. Do tych zabiegów wcale nie trzeba używać naszpikowanych chemią środków czyszczących. W 2012 roku w prestiżowym piśmie „Daily Mail” opublikowane zostały wyniki badań, z których wynika, że w lodówkach odnaleźć można szczepy tak niebezpiecznych bakterii jak Salmonella, Listera i E.coli. Najwięcej mikroorganizmów „zamieszkuje” dolne szuflady, w których najczęściej przechowujemy warzywa. Naukowcy biją na alarm – brak regularnego czyszczenia lodówki może prowadzić do wielu niebezpiecznych chorób. Warto zatem baczniej przyjrzeć się naszej chłodziarce i zadbać o jej wnętrze. Pomóc w tym mogą środki, które dostępne są w każdym domu: soda, ocet, sól.

Mycie lodówki krok po kroku

Na początku jednak należy opróżnić lodówkę, wyciągając z niej produkty spożywcze i wszystkie półki. Czyszczenie lodówki najlepiej zacząć od ewentualnego wymiecenia okruszków. Tak przygotowaną lodówkę myjemy wybranym środkiem ekologicznym, zaczynając od góry. Nie poleca się używania środków chemicznych, gdyż ich kontakt z żywnością może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Niezawodne są tu zatem naturalne sposoby, które są nie tylko bezpieczne, ale i niezwykle skuteczne. Najlepszy okazuje się roztwór octu i wody, wymieszany w równych proporcjach. Nasączamy nim miękką gąbkę i myjemy wnętrze lodówki. Tym samym specyfikiem możemy umyć półki i zewnętrzną część chłodziarki. Jeśli przeszkadza nam zapach octu, można skorzystać z sody oczyszczonej, wysypując odpowiednią jej ilość na gąbkę (później wystarczy przetrzeć lodówkę wodą). Można również z powodzeniem sięgnąć po sól kuchenną – garść soli należy rozpuścić w 4 litrach ciepłej wody i tak przygotowanym roztworem umyć lodówkę. Czyszcząc lodówkę, nie należy zapominać o uszczelkach.

naturalne czyszczenie lodówki i pralki

Selekcja dla dobrego zdrowia

Układając produkty w umytej już lodówce należy dokładnie sprawdzić datę ich przydatności do spożycia. Warto taki przegląd robić raz w tygodniu, przecierając przy okazji półki chłodziarki. Dokładne porządki zaś dobrze jest robić raz na dwa miesiące. Warto też pamiętać, że nie wszystkie warzywa nadają się do przechowywania w lodówce. Zimna nie lubią ziemniaki, ale też cebula, pomidor, ogórek czy cukinia. Inne produkty, np. por, brukselka, kapusta dobrze czują się w niskich temperaturach. Soda oczyszczona chłonie nieprzyjemne zapachy. Po wyczyszczeniu lodówki i włożeniu do niej produktów spożywczych warto na półce ustawić małą miseczkę lub talerzyk z sodą oczyszczoną, która chłonąć będzie przykre zapachy. Tę samą właściwość mają: cytryna (wyciśnij jej sok na wacik), proszek do pieczenia i ziarna kawy. Środek absorbujący zapachy należy wymieniać maksymalnie co trzy dni.

Naturalne czyszczenie pralki

Brzmi dość dwuznacznie, ale by pralka dłużej nam służyła i dobrze spełniała swoje zadanie musi być regularnie czyszczona. Najlepszym sposobem na czyszczenie pralki jest jej comiesięczne pranie. W tym celu należy wlać litr octu do pojemnika na proszek i włączyć normalny cykl prania z wysoką temperaturą (przy pustym bębnie). Octem wyczyścić można również uszczelkę, jeśli jednak jest ona bardzo brudna (wręcz czarna), wymaga czyszczenia wybielaczem. Nie zapominamy również o pojemniku na proszek, który wyciągamy i zanurzamy w occie, dokładnie go czyszcząc po upływie kilku minut. Możemy również umyć go w zmywarce. Raz na trzy miesiące pielęgnacji wymaga też filtr, choć w tej kwestii warto spojrzeć, co w instrukcji obsługi na ten temat pisze producent.

Pamiętajmy o regularnym czyszczeniu pralki i lodówki, by służymy nam jak najdłużej i były dla nas bezpieczne w użytkowaniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here