Brązowy cukier – czy ksylolit to suplement wyłącznie dla cukrzyków?

0
1903
ksylitol

Ksylitol (cukier brzozowy) to naturalny słodzik, który jest dobrą alternatywę dla cukru. W przeciwieństwie do niego ksylitol zawiera aż o 40 proc. mniej kalorii oraz ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny, więc poleca się przede wszystkim cukrzykom oraz osobom odchudzającym się. Sprawdź, jakie jeszcze wartości ma ksylitol. Ksylitol (cukier brzozowy) to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która obok sorbitolu, mannitolu, erytritolu oraz maltitolu należy do grupy polioli, czyli „alkoholi cukrowych” – węglowodanów cechujących się niską wartością energetyczną a tym, iż nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Takie wartości ksylitolu sprawiają, iż posiada on polecany szczególnie diabetykom oraz osobom walczącym z nadwagą.

Ksylitol (cukier brzozowy) – występowanie. Jak smakuje ksylitol?

Ksylitol niejednokrotnie jest pozyskiwany z kory fińskiej brzozy, choć jest oraz w pewnych owocach (truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach), kolbach kukurydzy oraz grzybach. Warto wiedzieć, iż ludzki organizm a w odpowiednich dawkach wytwarza ksylitol. Cukier brzozowy wygląda oraz smakuje tak, jak tradycyjny cukier. Także podczas jego wykonania można także wyczuć niezwykle przyjemny, miętowy aromat. Ksylitol można znaleźć w wielu artykułach. W sprzedaży niejednokrotnie jest jako skarmelizowany cukier, choć spotkać można również gumy do żucia z ksylitolem, miętówki, a również pasty do zębów oraz aerozole do nosa.

Ksylitol (cukier brzozowy) dla cukrzyków

Ksylitol należy do grupy polioli. Są to węglowodany, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób praktycznie niezależny od insuliny (czy przy nieznacznym jej udziale), tzn. nie wywołują wzrostu stężenia glukozy we krwi oraz nie stymulują wydzielania insuliny. W kontakcie z tym indeks glikemiczny ksylitolu (IG=8) jest powszechnie niższy aniżeli cukru. A im niższy IG, tym niższy stopień cukru we krwi. Z tego powodu ksylitol jest polecany cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy oraz insulinoopornością.

cukier czy słodzik ksylitol co lepsze i dlaczego

Ksylitol (cukier brzozowy) a odchudzanie. Ile kalorii ma ksylitol?

Tenże naturalny słodzik jest otwarty dla osób zmagających się z otyłością oraz otyłością. Cukier brzozowy ma niemal 2 razy mniej kalorii aniżeli cukier – dostarcza średnio 2,4 kcal/g, w zestawieniu do zwykłego cukru, który dostarcza 4 kcal/g. Poza tym obniża łaknienie na słodycze.

Ksylitol (cukier brzozowy) przeciwko próchnicy oraz innym wadom zębów

Naukowcy, których wyniki badań zostały wydane w „Journal of American Dental Association”, wykazali także, iż ksylitol pomaga zapobiegać próchnicy oraz innym wadom zębów. Cukier brzozowy szybko przywraca właściwe pH śliny, zmniejszając okres ekspozycji zębów na funkcjonowanie szkodliwych kwasów. Także hamuje rozmnażanie bakterii, które są winne za psucie się zębów. Tę tezę potwierdzają badacze z Harvard School of Dental Medicine (Wydział Stomatologii Uniwersytetu Harvarda), którzy stwierdzają, iż „ksylitol wyraźnie obniża ilość wypadków. Więc dzieciom, zamiast cukru, który powoduje próchnicę zębów (a również paradontozę), lepiej dać tenże naturalny słodzik. Niektórzy zalecają przed połknięciem ksylitolu wymieszać go ze śliną oraz przepłukać nim jamę ustną. Inni przyrządzają z niego roztwory wodne jako płukanki (nie tylko do ust, jednak również gardła).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here