Desery są bardzo dobrymi posiłkami które mają na celu umilić popołudniowy czas. Jedzą go wszyscy, nawet dzieci, ponieważ ich przyrządzenie jest bardzo proste. Kiedy idzie się do kawiarni, można wtedy zamówić bardzo profesjonalny i pyszny deser. Natomiast i siebie w domu można przyrządzić go z produktów jakie się posiada. Tutaj wyobraźnia nie zna granic, ponieważ patrząc na dzieci potrafią one ze wszystkiego zrobić coś dobrego do jedzenia. Na dobry deser mogą się składać owoce, bita śmietana, galaretka, bakalie, kisiel, budyń oraz inne dodatki w zależności na co kogo stać. Również kwestia gustu ma tutaj ogromne znaczenie. Wszystkie desery są pięknie udekorowane co powoduje że są jeszcze smaczniejsze. Desery można jeść codziennie ponieważ każdego dnia można zaserwować sobie inny. Kiedy spodziewamy się gości, jest to bardzo dobra przekąska do kawy czy herbaty. Pasuje nawet na ucztę dla dzieci kiedy jedno z nich obchodzi urodziny. Wiele sposób na deser jest pokazanych w ogólnych mediach oraz gazetach kulinarnych.
Zdrowa dieta, czyli co powinno znaleźć się na talerzu
Bardzo dużo mówi się w mediach o tym, że zdrowa dieta to podstawa, która daje zdrowie nam i naszej rodzinie, jednak czasem zwyczajnie nie wiemy jak powinna wyglądać zdrowa dieta i co powinno znaleźć się na naszym talerzu. Przede wszystkim musimy pamiętać o regularności posiłków, ponieważ w ten sposób przyzwyczajamy nasz organizm do regularnej pracy w odpowiednich odstępach, utrzymujemy poziom cukru we krwi na stałym poziomie i poprawiamy metabolizm. Oczywistym jest, że na naszym talerzu powinno znajdować się wiele warzyw i owoców, najlepiej różnorodnych ponieważ dostarczają one różnych witamin, mikroelementów oraz składników odżywczych. Również ważnym elementem naszego zdrowego żywienia jest nabiał, dostępny w postaci mleka, jogurtów, serków, twarogu czy też jajek. Mięso powinniśmy wybierać chude, częściej białe niż czerwone i przeplatać mięsne posiłki rybami, tak aby pojawiały się na naszym stole 3-4 razy w tygodniu. Częściej wybierajmy kasze, które są doskonałym źródłem błonnika, tak samo jak razowe pieczywo, razowy ryż oraz razowe makarony.
Zadbaj o stopy
Aby przez cały rok cieszyć się pięknie wyglądającymi stopami, należy o nie prawidłowo dbać. Nie wystarczy zwyczajne mycie. Skóra na stopach jest grubsza i narażona na wiele czynników takich jak nacisk masy ciała, otarcia, odciski. Aby bez krępacji w ciepłe, letnie dni założyć ulubione sandałki, biegać po plaży a zimą bez obaw wyjść na basen każdego dnia pamiętajmy o naszych stopach. Najlepszym sposobem jest moczenie stóp w ciepłej wodzie z dodatkiem soli kuchennej lub specjalnej soli do stóp, którą kupimy za niewielką cenę w każdej drogerii. Trzeba pamiętać również o złuszczaniu zrogowaciałego naskórka, szczególnie na piętach. Do tego celu idealny będzie pumeks kosmetyczny lub tarka do stóp. Po dokładnym osuszeniu skóry stóp należy wmasować odpowiedni krem natłuszczający. Dobieramy go do swoich indywidualnych preferencji. Gdy borykamy się z pękającymi piętami najlepszy będzie krem przeznaczony specjalnie do tej przepadłości, to samo dotyczy się też stóp przesuszonych bądź z problemowymi paznokciami.
Kalendarz szczepień – pierwszy rok życia
Szczepienia ochronne to bardzo istotna rzecz w życiu każdego człowieka. Każdy rodzic powinien więc zadbać o to, by dziecko w odpowiednim wieku zostało zaszczepione. Pomocny w tym względzie jest tak zwany kalendarz szczepień. Zgłębić należy przede wszystkim szczepienia, które trzeba przyjąć w pierwszym roku życia. Tuż po urodzeniu, przed upływem 24 godzin powinna być podana szczepionka przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B oraz przeciwko gruźlicy. Te dwa szczepienia najlepiej wykonać jednocześnie lub w odstępie nie większym niż 24 godziny. Następna szczepionka wykonywana jest w drugim miesiącu życia dziecka i jest nią druga dawka szczepienia przeciw WZW typu B oraz inne, przeciwko błonicy, tężcowi i krztuścowi. Gdy dziecko skończy 4 miesiące, należy je zaszczepić przeciw poliomyleitis oraz ponownie przeciw błonicy, tężcowi i krztuścowi. Ten sam zabieg powtarzamy w sześć tygodni później. Ostatnią szczepionką w pierwszym roku życia będzie szczepienie przeciw gruźlicy ( 12 miesiąc życia). Jednak wykonana będzie tylko wtedy, gdy blizna po poprzednim szczepieniu tego typu będzie niewidoczna.
Technologia i medycyna
Obecnie coraz więcej dziedzin życia wykorzystuje na co dzień możliwości jakie daje nowoczesna technologia. Do takich dziedzin życia możemy zaliczyć między innymi medycynę. W niej możemy spotkać się z wykorzystywaniem zarówno możliwości jakie daje nam sieć. Na co dzień lekarze wykorzystują również komputery. Z jednej strony dają one duże możliwości porównywania wielu wyników badań oraz analiz podczas badań medycznych. Komputery znacznie ułatwiają również podejmowanie działań mających na celu budowanie historii choroby pacjenta. Dostęp do danych w jaki sposób dany pacjent był leczony, czy jakie stosowne były w jego przypadku leki, jest niezwykle ważny, gdy zależy nam na korzystaniu na podejmowaniu skutecznych diagnoz. Komputery oraz oprogramowanie komputerowe, w tym symulatory medyczne, wykorzystywane są również powszechnie w edukacji medycznej. W ten sposób możliwe jest prowadzenie nauki nawet skomplikowanych przypadków, bez konieczności narażania życia i zdrowia pacjentów, a jedynie poprzez wykorzystanie manekinów i symulatorów.
Badaj się regularnie
Jak wszyscy wiemy, znaczna większość chorób różnego rodzaju rozwija się etapowo. Oznacza to, że bywa czas, kiedy stadium choroby jest mniejsze, a kiedy większe. Bez wątpienia z czasem schorzenie coraz bardziej nam dokucza, sprawia, że gorzej się czujemy. Wtedy także znacznie trudniej jest się wyleczyć i powrócić do zdrowia. Wiele osób żałuje, że nie badało się regularnie. Bowiem to właśnie dzięki badaniom jest możliwe wykrycie różnych chorób. Często nie czujemy żadnych zmian mimo tego, że choroba zaczyna się już rozwijać. Badania rzecz jasna nie muszą być wykonywane co tydzień, a co znacznie dłuższy okres czasu. Dzięki temu nie będzie to dla nas zbyt duży problem i każdy z pewnością znajdzie czas na to, żeby się przebadać. Sprawi to, że będziemy znacznie spokojniejsi, a w razie wykrycia jakiejś choroby, będziemy mogli ją szybko i bezboleśnie wyleczyć. Tym samym nie pozostawi ona żadnych negatywnych zmian w naszym organizmie, a my za kilka dni czy tygodni będziemy naprawdę w pełni zdrowi.
Powody niedożywienia w szpitalu i tego efekty
Prawidłowe odżywanie jest niesłychanie ważne w życiu każdego człowieka, dla jego zdrowa i samopoczucia. Nie tylko dla ludzi zdrowych, ale również i chorzy musza się odpowiednio odżywiać, niestety w szpitalach nie zawsze ten element jest doceniany w przywracaniu zdrowia. Dietą można wyrównać niedobór składników odżywczych i to może zadziałać leczniczo. Jeżeli nie ma odpowiedniego odżywiania w szpitalu przedłuża się okres dochodzenia do zdrowia i wpływa na obniżenie skuteczności leczenia. Człowiek chory ma problemy z przyjmowaniem pożywienia, bowiem niektóre choroby utrudniają przeżuwanie i przełykanie pokarmów. Innym powodem, niedożywienia pacjentów szpitalu jest sztywny czas posiłków, bowiem zdarza się, że pacjenci mają robione badania w czasie posiłków, które im przepadają, ponieważ w tym czasie ich nie ma na sali. Jak też dieta szpitalna, czyli posiłki często nie są smaczne i nie zachęcają do zjedzenia, bywają sytuacje, że bardzo dużo dań nie jedzonych wraca do kuchni. Niedożywienie szczególnie dotyka osoby na oddziałach onkologicznych oraz chorujących na choroby neurologiczne.
Sałatka z kurczakiem
Ponadto cebulę, sałatę czy aromatyczne grzanki. Nic tak nie uzupełnia smaku smażonego lub gotowanego kurczaka, jak słodki i soczysty ananas. Wszelkie surówki są wskazane, w szczególności w okresie zimowym. Wtedy to nasz organizm jest narażony na osłabienie i różne związane z tym choroby. Podawanie mu witamin zawartych w owocach i warzywach w dużym stopniu wzmacnia jego odporność na wirusy. Dlatego mięso z ziemniakami czy ryżem nie powinno być uznawane, jako wystarczającą potrawę. Jeżeli jesteśmy zapracowani i zabiegani, możemy po prostu kupować świeże zestawy surówek sprzedawane w sklepach. Natomiast, gdy mamy odrobinę czasu wystarczy kilogram świeżych ogórków, dwie małe cebule i jogurt. Trzemy na tarce w talarki ogórka, a cebulę przekrajamy na pół i tniemy na paski. Całą potrawę przyprawiamy do smaku kilkoma łyżkami jogurtu(może być śmietana czy kefir) a także solą i pieprzem. Jest to nic innego jak potocznie zwana – mizeria. Wielu nam kojarzy się z wakacjami i warzywami wyhodowanymi na prywatnych polach czy ogrodach działkowych.
Onkologia jako dziedzina medycyny
Onkologia jest bardzo smutną dziedziną medycyny. Zajmuje się bowiem przede wszystkim nieuleczalnymi nowotworami. Jednakże taka dziedzina medycyny jest potrzebna, ponieważ osoby chorujące na raka także potrzebują pomocy specjalisty. Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nie łatwo jest żyć ze śmiertelną chorobą, aczkolwiek nic na to nie poradzimy. Ta straszna choroba może dotknąć każdego. Nie ważny jest tutaj stan społeczny czy też płeć czy nawet pochodzenie. Dużo ma tutaj wspólnego nasza rodzina. Jeśli w rodzinie było dużo przypadków nowotworów to powinniśmy co jakiś czas się badać pod tym kątem, bo jesteśmy szczególnie narażeni na ten rodzaj choroby. A jeśli w miarę szybko chorobę u siebie rozpoznamy to mamy bardzo duże szanse na przeżycie i całkowite wyzdrowienie. Każdy z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, ze rak jest chorobą taką jak i inne choroby i najważniejsze w tym jest to byśmy się nie poddawali. Wiara czyni cuda i jeśli będziemy wierzyć w to, że uda nam się wyzdrowieć to wówczas już pół sukcesu.
Biotyna – i lepiej być nie może
Czym jest biotyna? Jest to nazwa chemiczna popularnej witaminy B7. Wiele osób kojarzy ją głownie z tego, że występuje nie tylko w wątrobie, ale także w orzechach, zarówno włoskich, jak i ziemnych. Obecna jest jednak również w żółtkach, krabach oraz sardynkach, a także w szpinaku i brązowym ryżu. Pełni ona ważną funkcję w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, a więc zależny od niej jest nasz cały metabolizm. Ponadto wraz z witaminą K wytwarza protrombinę, odpowiedzialną za właściwą krzepliwość krwi. Pomaga w produkcji aminokwasów, białek, cukrów oraz kwasów tłuszczowych. Praktycznie nikt z przeciętnych „Kowalskich” jednak nie wie, że…nie da się jej przedawkować! Tak, jest ona całkowicie nietoksyczna dla ludzi. A przed czym chroni? Głównie przed niekorzystnymi zmianami skórnymi, takimi jak wysypka i stany zapalne, ale również przed wypadaniem włosów, a nawet przed zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Tak więc biotynę warto zażywać dla bezpiecznego polepszenia zdrowia i zapobiegania wielu chorobom, w tym serca.