Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia to obowiązek większości pań domu, czasami zastępowanych przez panów domu. Jest to zadanie wymagające sporo czasu. Żeby je usprawnić, należy mieć dobrze wyposażoną kuchnię, a jeszcze lepiej – z dodatkiem spiżarni lub piwnicy zaopatrzonej w regał i utrzymywanej w czystości.Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia wymaga odpowiednich mebli, sprzętu AGD, garnków, naczyń i takich akcesoriów jak narzędzia kuchenne, np. zestaw noży, nożyc, tasaki. W kuchni, gdzie gotuje się dla kilkuosobowej rodziny, musi się znaleźć czteropalnikowa kuchenka z piekarnikiem oraz duża lodówka. Jako że rzadko teraz robimy większe zapasy mięsa, z oddzielnej zamrażarki rezygnujemy, bo w kuchni zwykle nie ma za dużo miejsca. Przygotowywanie i przechowywanie jedzenia wymaga sporo umiejętności, które nabywa się od mamy i babci, przyjaciółek i różnorakich poradników. Nie brakuje też audycji telewizyjnych, gdzie znakomici kucharze lub gwiazdy telewizyjne dają pokazy sztuki kulinarnej. Na przygotowywaniu i przechowywaniu jedzenia trzeba się znać. Inaczej albo rodzinę potrujemy, albo odmówi ona zjadania posiłków w domu.