Cząber ogrodowy łac. Satureja hortensis jest to roślina jednoroczna, w smaku zbliżona do pieprzu, jednak charakteryzująca się silnym korzennym aromatem. Znany pod swą leczniczą i przyprawową postacią już w Starożytnym Rzymie, popularny również w Średniowiecznej Europie. Pieprzyk bo tak również zwany jest Cząber ze wschodniego regionu obszaru śródziemnomorskiego, oraz okolic czarnomorskich. Uprawa tego zioła jest równie popularna w małych przydomowych, czy działkowych ogródkach, jak i w dużych, specjalizujących się w tym gospodarstwach rolnych. Obecnie jest ono uprawione niemal we wszystkich zakątkach świata, bo aż na 6 kontynentach, jednak wszędzie na stosunkowo niewielką skalę. Najważniejsze składniki zioła stanowią jego olejki eteryczne, śluzy, sole mineralne, żywice i garbniki. Jako przyprawa nie służy jednak całość zioła, a jedynie jego świeże lub suszone ziele, które zbiera się na samym początku jego kwitnięcia, bądź nawet zanim takowy proces się rozpocznie. Co istotne, nie należy gotować go razem z potrawą, lecz dodać dopiero kilka minut przed końcem tegoż procesu.