Potrawa regionalna – kluski śląskie

0
35
Potrawa regionalna - kluski śląskie

Dania regionalne są najczęstszą atrakcją restauracji znajdujących się na określonym terenie, ale również bywają przyrządzane w innych regionach kraju.

Region Śląski ma swoje tradycyjne danie obiadowe, które tylko na tym terenie jest przyrządzane według pierwotnej receptury, i które do dzisiaj zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem – a mianowicie „biołe kluski, modro kapusta i rolada”.
Większość czytelników może nie zrozumieć gwary więc w „tłumaczeniu” to danie obiadowe to „kluski śląskie z czerwoną kapustą oraz roladą wołową z nadzieniem”, a nadzienie z kolei to: kwaszony ogórek, surowa cebula oraz surowy boczek. W niektórych regionach Śląska, rozbity płat mięsa wołowego smaruje się musztardą, lecz nie jest to wymóg konieczny.
Kluski śląskie to bardzo proste danie, nie wymaga wielu składników, ale ich smak, kształt i konsystencja są wyjątkowo smaczne i oryginalne.

Jak zrobić kluski śląskie – przepis:

– porcja osolonych ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
– mąka (skrobia) ziemniaczana,
– nieco zimnej wody,
– ewentualnie jajko (lub samo żółtko, ale tylko celem podniesienia
wartości odżywczej potrawy. Dodatek białka jaj nadaje kluskom sztywniejszej konstrukcji.

Przygotowanie klusek rozpoczynamy od ubicia ugotowanych ziemniaków i wyrównania ich powierzchni w garnku. Ziemniaki pozostawiamy do zupełnego wystudzenia.
Po wystudzeniu, na powierzchni zaznaczamy nożem cztery ćwiartki a następnie jedną ćwiartkę wybieramy i odkładamy do innego naczynia – ta część ziemniaków będzie jeszcze potrzebna.
W brakującą ćwiartkę w garnku wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie ją wypełniając i dodajemy jeszcze jedną łyżkę skrobi, następnie wbijamy jajko lub żółtko (niekoniecznie) oraz odłożoną ćwiartkę wybranych ziemniaków. Dolewamy łyżkę, lub dwie, wody (zależy czy ziemniaki są sypkie czy wilgotne) następnie zagniatamy ciasto. Wszystkie te czynności wykonujemy w garnku w którym gotowały się ziemniaki.

Po połączeniu składników w gładkie ciasto, urywamy kawałek wielkości piłeczki pingpongowej, toczymy z niego kulkę, lekko spłaszczamy oraz palcem formujemy dołek po jednej stronie gotowej kluski. Po utoczeniu wszystkich klusek, wrzucamy partiami na wrzącą osoloną wodę, mieszamy, przykrywamy i czekamy aż wypłyną na powierzchnię. W celu sprawdzenia, czy kluski są już ugotowane, należy wyłowić jedną, przekroić ją na połowę i sprawdzić, czy środek kluski wygląda tak samo, jak jej powierzchnia. Jeżeli tak – kluski są gotowe do podania.

Kluski śląskie można podać jako danie samodzielne – okraszone skwarkami z boczku lub przysmażoną cebulką, albo jako dodatek do potraw mięsnych. Smakują wybornie na gorąco z wody, lub odsmażone na patelni.
Smacznego

http://mydlanyraj.pl/

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułBezy w pigułce
Następny artykułZablokowany telefon

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here