Płatki owsiane na odchudzanie

0
1071
Płatki owsiane na odchudzanie

Odchudzanie warto rozpocząć od generalnych porządków w kuchni. W pierwszym kroku należy pozbyć się z niej wszystkich produktów kalorycznych, bogatych w cukier i pozbawionych wartości odżywczych, na przykład słodyczy, chipsów, paluszków, solonych orzeszków, płatków śniadaniowych, białego pieczywa, pszennego makaronu, serków topionych oraz soków i napojów gazowanych.
Warto zaopatrzyć się między innymi w siemię lniane, płatki owsiane, mąkę razową, makaron pełnoziarnisty, słonecznik łuskany, orzechy laskowe, mleko kokosowe, olej kokosowy, jogurty naturalne, biały twaróg, świeże owoce i warzywa, chude mięso oraz ryby.
Doskonałym pomysłem jest także zakup butelki lub dzbanka filtrującego wodę. Pozwala to zaoszczędzić znaczną sumę pieniędzy, a niektóre filtry dodatkowo wzbogacają wodę w cenne składniki mineralne, na przykład magnez. Woda jest pozbawiona kamienia i innych niepożądanych składników, dzięki temu ma ona doskonały smak. Butelki filtrujące są wielokrotnego użytku, wystarczy co pewien czas wymienić filtr. O wymianie filtra przypomina zamieszczony na butelce datownik.
Płatki owsiane na odchudzanie są bardzo wskazane. Są idealną alternatywą dla tradycyjnych płatków śniadaniowych. Mają bardzo mało kalorii, korzystnie wpływają na pracę układu pokarmowego i regulują wypróżnianie, gdyż są bardzo bogate w błonnik. Płatki owsiane mają także bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy. Są lekkostrawne, dzięki czemu mogą je spożywać osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego czy też wrzody. Dodatkowo płatki owsiane są doskonałym źródłem wapnia, magnezu i żelaza.
Najlepsze są płatki owsiane górskie, gotują się dłużej od błyskawicznych jednak są dużo bogatsze w cenne składniki mineralne.
Od owsianki warto rozpoczynać każdy dzień. Wystarczy w odrobinie wody lub mleka ugotować kilka łyżek płatków. Dla lepszego smaku owsiankę można odrobinę posolić. Aby urozmaicić jej smak warto dodać kilka migdałów, posiekane orzechy laskowe, maliny, borówki amerykańskie, jagody, porzeczkę, gruszkę, awokado, pokrojonego banana czy też uprażone z dodatkiem cynamonu jabłko.
W czasie diety cukier można zastąpić miodem lub syropem klonowym, który ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu.
Płatki owsiane można dodawać również do wielu innych potraw. W zmielonych płatkach można panierować mięso.
Płatki warto dodawać także do sałatek i warzywnych, jak i owocowych koktajli.
Koktajle warzywne świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie czy też podwieczorek. Najlepiej, gdy są przygotowane na bazie świeżych liści szpinaku, kilku łodyg selera naciowego, buraków czy jarmużu. Do koktajlu można dodać surowe jabłko, truskawki, maliny, świeżego ogórka, paprykę, awokado, kiwi, banana, pomarańcze czy gruszki.
Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, można zabrać je ze sobą do pracy, na trening bądź na uczelnię.
Warto eksperymentować, aby znaleźć ulubione połączenie owoców i warzyw.
Aby koktajl był bardziej syty można dodać do niego odrobinę płatków owsianych lub kilka łyżeczek siemienia lnianego.

http://www.zdrowakroplakrwi.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here