Ekologiczne jedzenie – czym się różni od tradycyjnego?

0
392
Ekologiczne jedzenie - charakterystyka

Ekologia zaczyna odgrywać coraz większą rolę w naszym codziennym życiu. Może dotyczyć wielu dziedzin, a jedną z nich jest odżywianie. Żywność ekologiczna to produkty, które są wytwarzane przy użyciu metod rolnictwa ekologicznego, które wykluczają użycie nawozów sztucznych i pestycydów. Czy faktycznie takie jedzenie jest zdrowsze dla naszego organizmu?

Czym charakteryzuję się ekologiczne jedzenie?

Ekologiczne jedzenie można śmiało porównać do tego, które było dostępne za czasów naszych dziadków. Owoce i warzywa pochodzące z upraw ekologicznych wyróżniają się smakiem i zapachem dzieciństwa. Może ich wygląd nie jest jak z obrazka, ale za to smak jest idealny. Może są to droższe produkty, ale decydując się na ich zakup wiemy jak zostały wyprodukowane i że są zdrowszym wyborem.

Czym jest żywność ekologiczna?

Jak wygląda produkcja żywności ekologicznej? Założenie gospodarstwa ekologicznego nie jest wcale takie proste, tanie w sumie też nie. Jeżeli zdecydowalibyśmy się na taki biznes, musimy poczekać aż 3 lata, na regenerację ziemi, na które mają zostać produkowane produkty ekologiczne. Ten okres czasu jest niezbędny, by pozbyć się chemicznych nawozów z ziemi.

Co jeszcze? Każde gospodarstwo ekologiczne ma obowiązkową kontrolę raz w roku. Podczas niej jest sprawdzana ziemia, czy przypadkiem nie zostaje sztucznie nawożona. Nie może dojść do sytuacji, że na ekologicznej plantacji zostaną użyte nienaturalne ulepszacze. Ekologiczni rolnicy mogą wyłącznie korzystać z naturalnych nawozów. Tak samo jest w przypadku hodowli zwierząt, ich karmienie powinno się odbywać wyłącznie za pomocą produktów naturalnych.

Czy istnieją jakieś minusy ekologicznej hodowli?

Rośliny, owoce oraz warzywa, które nie są sztucznie nawożone są zdecydowanie bardziej narażone na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak szkodniki, czy warunki atmosferyczne. W wyniku tego ilość pozyskanej żywności jest mniejsza, niż w przypadku tradycyjnego gospodarstwa rolnego. Hodowla jest bardziej czasochłonna i wymagająca. Są to główne przyczyny wyższych cen produktów ekologicznych, które są dostępne na rynku.

Źródło: https://www.wroclovedesign.pl/co-warto-wiedziec-na-temat-ekologicznego-jedzenia/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here