Bezy w pigułce

0
1267
Bezy w pigułce

Bezy to przepyszny deser, będący podstawą menu deserowego każdej szanującej się restauracji. Ten bardzo słodki wypiek to nic innego jak ubite białka z cukrem. Żeby upiec bezy nie trzeba nawet wychodzić do sklepu, bowiem każdy z nas posiada w lodówce jajka i cukier.
Zatem jak zrobić bezy? Zacznijmy od wyboru jajek. Na pewno unikajmy tych świeżych, prosto od kury. Powinny leżeć w lodówce od kilku dni. Takie jajka gwarantują powstanie bezy najwyższej jakości. Po wyborze jajek, czas na precyzyjne oddzielenie żółtek od białka. Róbmy to uważnie, by nawet minimalna ilość żółtka nie dostała się do mamy białkowej. Kiedy ten etap za nami, warto przeszukać kuchenny asortyment w pogoni za cukrem. Jakim? Najlepiej będzie wykonać bezę z najdrobniejszego cukru, czyli tego przeznaczonego do wypieków. Jest to o tyle ważne, że duże kryształki cukru nie rozpuszczą się dokładnie w białkach i będą wyczuwalne w bezie. Teraz czas na ubicie bardzo sztywnej piany. Bardzo sztywna to taka która po wylaniu na blachę przez rękaw cukierniczy, nie rozleje się na boki i zachowa swój kształt. Nagrzejmy w tym czasie piekarnik do 160 stopni i poprzez rękaw wyciśnijmy bezę w kształt małych różyczek. Praktyka czyni mistrza. Bezę suszymy w tej temperaturze około półtora godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy do całkowitego wystygnięcia piekarnika. Łatwe, prawda? Tak niewiele pozwoli nam cieszyć się słodkim deserem. Warto przemyśleć dodatki do niego. Najlepiej sprawdzi się masa z ubitej kremówki, połączonej z mascarpone. Do tego dodajmy dowolne owoce i iście królewski deser gotowy! Zaproś na niego bliskich, a zostaniesz okrzyknięta królową wypieków. Każde udane, nowe doświadczenie sprawi, że będziemy chętniej realizować się w innych kuchennych projektach.
Teraz jak już wiesz jak zrobić bezy, zacznij od doboru idealnych składników i rozpocznij pieczenie. Droga do zrobienia idealnej bezy przed Tobą! Udana beza zagości na Twoim stole i będzie pretekstem do spotkania się całej rodziny.

http://4emotion.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here